Αικατερίνη Αλεξίου – Χατζάκη

Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής, ΔΠΘ

Η Αικατερίνη Αλεξίου-Χατζάκη είναι Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του  Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  (pharmacology.med.duth.gr/staff/chatzaki.html).

Από το Σεπτέμβρη του 2017, βρίσκεται στην Κρήτη με επιστημονική άδεια, ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας. Έχει παλαιότερα εργαστεί σε ακαδημαϊκούς χώρους και στη βιομηχανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Η έρευνά της εστιάζει στη νευροενδοκρινολογία του στρες και ειδικότερα στις περιφερικές του δράσεις, με στόχο καινοτόμες φαρμακολογικές παρεμβάσεις σε σχετικά με το στρες σύνδρομα.

Πρόσφατα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην ανακάλυψη επιγενετικών βιοδεικτών με κλινική διαγνωστική και προγνωστική αξία και τη χρήση τους για εξατομικευμένη Ιατρική. Το έργο της χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, με πλήθος δημοσιεύσεων, συχνές αναφορές στην παγκόσμια βιβλιογραφία και πολλές διαλέξεις σε εξειδικευμένο και το ευρύτερο κοινό, ενώ έχει τύχει χρηματοδότησης από εθνικούς και διεθνείς φορείς. Έχει συμμετάσχει επανειλημμένως σε επιτροπές αξιολόγησης εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών/ αναπτυξιακών προγραμμάτων και ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας – Ελέγχου Κλινικών Μελετών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου και εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου.